Ostim Patent

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    6 Ocak 2023

    11.HD 2017 2503E. Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    25 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Ostim Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Ostim Patent
    Anasayfa - ANKARA BEYPAZARI KURUSU
    Coğrafi İşaretler

    ANKARA BEYPAZARI KURUSU

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN22 Temmuz 2022Güncelleme:22 Temmuz 2022Yorum yapılmamış6 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    No: 173 – Mahreç İşareti BEYPAZARI KURUSU

    Tescil Ettiren

    BEYPAZARI TİCARET ODASI

    Bu coğrafi işaret, 20.09.2012 tarih ve 28417 sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiştir. 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’nin 12 nci maddesi gereğince 31.12.2009 tarihinden geçerli olmak üzere tescil edilmiştir.

    Değişiklik İlanı:

    15.01.2020 tarih ve 69 sayılı Bülten

    Tescil No                                          173

    Tescil Tarihi                                 : 14.05.2013

    Başvuru No                                   : C2010/002

    Başvuru Tarihi                            : 31.12.2009

    Coğrafi İşaretin Adı                    : Beypazarı Kurusu

    Ürün Adı                                       : Kuru

    Coğrafi İşaretin Türü                 : Mahreç işareti

    Tescil Ettiren                               : Beypazarı Ticaret Odası

    Tescil Ettirenin Adresi               : Gazigündüzalp İş Merkezi Kat:1 No: 61 Beypazarı ANKARA

    Coğrafi Sınır                                : Türkiye

    Kullanım Biçimi                           : Coğrafi işaret ibaresi, aşağıda yer alan logo örneği ile birlikte ürün etiketinde veya ambalajında kullanmalıdır.

    İÇİNDEKİLER

    • Ankara Beypazarı Kurusu Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
    • Ankara Beypazarı Kurusu Üretim Metodu:
    • Ankara Beypazarı Kurusu Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
    • Denetleme:

    Ankara Beypazarı Kurusu Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

    Beypazarı Kurusu, parmak büyüklüğünde, baklava şeklinde, un, süt, tereyağı veya üreticinin tercihine göre tereyağı ve margarin karışımı kullanılarak üretilen dayanıklı bir fırıncılık ürünüdür. Beypazarı Kurusu üretiminde katkı maddesi kullanılmaz.

    Taş fırınlarında yavaş yavaş pişen Beypazarı Kurusu, genel olarak çay ile birlikte tüketildiği için, ince çay bardaklarına girebilecek boyutta hazırlanır. Taş fırınlarında pişirilen Beypazarı Kurusu, kuru bir ortamda saklandığında tavsiye edilen tüketim tarihi 1 yıldır.

    Beypazarı Kurusu üretiminde sert buğdaydan elde edilen ekmeklik buğday unu kullanılır. Kullanılan süt, günlük ve taze olmalıdır, sağım aşamasından sonra bekletilmeksizin işlenmeye başlanmalıdır. Bu sebeple üretimde kullanılan sütler, Beypazarı’ndan temin edilir.

    Beypazarı Kurusunda, diğer peksimet çeşitlerinde kullanılan su yerine süt kullanılması ürünün ağızda kolay dağılmasını ve gevrek olmasını, kendine özgü rengini muhafaza edebilmesini sağlar. Üründe kullanılan tarçın, yenibahar veya mahlep, ürünün kendine özel tadını ve aromatik özelliğini verir.

    Hamurun karışımda fermantasyonu arttırmak ve bayatlamayı engellemek için katkı maddeleri kullanılmaz. Yoğurma aşaması, usta tarafından takip edilir. Hamur yumuşak, ele yapışmayacak ve şekil vermesi kolay bir kıvama gelene kadar devam eder. Mayalanma sonrasında şekillendirme ve yuvarlatma aşamaları da usta tarafından kontrol edilir.

    Ürün, 200-350°C’ye kadar ısıtılmış taş fırınlarda pişirilir. Fırınlarda yanma, pişme bölümünün alt katı veya yan bölümlerde yer alan yanma odalarında gerçekleşir, yanma sonucu açığa çıkan duman, is ve kül tozlarının pişme bölümüne girmesi engellenir.

    Uygun sıcaklık ve sürede, taş fırınlarda pişirilen ürün doğal olarak soğutulur, soğuma süresi sonunda ve pişme sıcaklığının yaklaşık yarısı oranında sıcaklığa düşürülen fırında kurumaya alınır. En az 3 saat süre ve sabit sıcaklıkta kurutularak renk, koku ve aromanın korunması sağlanır. Pişirme ve soğutma süreleri Beypazarı Kurusuna özeldir ve ustalık gerektirir.

    Ankara Beypazarı Kurusu Üretim Metodu:

    Malzemeler

    50 kg ekmeklik buğday unu ile üretilen Beypazarı Kurusu için; 8-10 kg margarin (veya aynı miktarda tereyağı)

    4-6 kg tereyağı

    19-22 kg süt

    500-750 g tuz

    100-150 g tarçın, mahlep veya yenibahar 500-800 g ekmek mayası

    Un, süt ve önceden eriyik hale getirilmiş olan tereyağı ve margarin yoğurma kazanlarına alınır. Yoğurma sırasında baharatlar ve tuz ilave edilerek işleme devam edilir. Homojen bir karışım elde edilene kadar yoğrulma devam eder, hamur yumuşak, ele yapışmayacak ve şekil vermesi kolay bir kıvama yaklaşıldığında karışıma maya da dahil edilerek yoğrulmaya devam edilir. Kıvamın elde edilmesi ile yoğrulma tamamlanır ve hamur kazanlardan tezgâhlara alınarak dinlendirilmeye bırakılır. Dinlenme süresi, ortam koşullarına bağlı olarak 10-30 dakika arasında değişir.

    Dinlendirilen hamur tezgâhlarda ve elde yuvarlatılarak çapı 2,5 cm olan silindirik fitiller haline getirilir. Yuvarlatma esnasında uygulanan farklı basınç, ürünün iç dokusunun gelişmesini sağlar. Silindir haline getirilmiş hamur fitiller, 8 cm boyunca tek tek ve verevine kesilerek yine tek tek pişirme tavalarına dizilir. Kesilen hamur, kesilen kenarların birbirlerine geleceği ve verev kesimden kaynaklanan üçgen boşlukları tamamlayacak şekilde, mayalanma ve pişme sırasında gerçekleşecek olan hacimce büyümeden dolayı yapışmamalarını sağlamak için gerekli aralıklar bırakılarak dizilir. Pişirme tavalarına dizilen hamur, mayalanma sürecini tamamlamak üzere beklemeye alınır. Ortalama 30 dakika bekletilen hamur, sıcaklığı önceden 200-350 ˚C’ye yükseltilmiş olan taş fırınlarda pişirilir. Pişirme, hamur yüzeyinin altuni kahverengi rengini almasına kadar ve yaklaşık 30-45 dakika boyunca devam eder. Pişme sonrasında ürün fırından çıkarılır, pişme tavalarından hızla, delikli yapıda olan soğutma tavalarına dökülür ve doğal olarak soğuması için beklemeye alınır. Bu aşamadaki bekleme süresi de yaklaşık 30 dakikadır. Ürünün soğuması sırasında fırın sıcaklığı yaklaşık 150°C’ye düşürülür ve ürün soğuduktan sonra fırında kurutmaya alınır. Bu aşamada ürünün fırında kalma süresi 4-5 saattir. Bu sürenin sonunda artık ürün tamamen kuruyarak sert dokusunu kazanmış ve üretim tamamlanmış olur.

    Ambalaj

    Beypazarı Kurusu, ürüne olumsuz etki etmeyen, hava etkileşimini engelleyen, ezilme ve kırılma riskine karşı koruyan, gıda maddeleri ile temasa uygun ambalajlarda satılır. Kullanılan her tür ambalaj üzerinde tüketicinin rahatlıkla okuyabileceği şekilde “Beypazarı Kurusu” ibaresi bulunur.

    Saklama koşulları

    Beypazarı Kurusunun, oda sıcaklığında, nemsiz, güneş ışığından uzak ortamda ve ağzı kapalı olmak şartıyla, hava ile temasının olmadığı şartlarda tavsiye edilen tüketim tarihi 1 yıldır.

    Ankara Beypazarı Kurusu Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

    Beypazarı Kurusu üretiminde kullanılan sütün taze olması ve sağımdan sonra bekletilmeden kullanılması gerektiğinden süt, Beypazarı’ndaki üreticilerden temin edilir. Ayrıca, kurunun hamurunun kıvamının belirlenmesi, şekillendirilmesi ve pişirilmesi aşamaları da ustalık gerektirdiğinden, Beypazarı Kurusunun tüm üretim aşamaları, Beypazarı ilçesinde gerçekleşmelidir.

    Denetleme:

    Denetim mercii; Beypazarı Ticaret Odası koordinasyonunda; Beypazarı Belediyesinden, Beypazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden, Beypazarı İlçe Sağlık Grup Başkanlığından, Beypazarı Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanlığından birer görevliden oluşacaktır. Denetimler, denetim merciinde görevli en az 3 kişinin katılımı ile yılda en az iki defa ve ihtiyaç duyulduğunda, şikâyet ve şüphe üzerine her zaman gerçekleştirilecektir. Denetimler ürünün yukarıda belirtilen hususlara uygun olarak üretilip üretilmediğini ve ürünün ambalaj ve pazarlama koşullarının uygunluğunun denetimini kapsayacaktır.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleANKARA KIZILCAHAMAM BAZLAMASI
    Sonraki Makale 11. Hukuk Dairesi 2011/7828 E. 2013/6422 K. Sayılı Kararı
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    ANKARA KIZILCAHAMAM BAZLAMASI

    22 Temmuz 2022

    ANKARA MAMAK RAVAK YOĞURDU

    22 Temmuz 2022

    ANKARA SEYMEN KIYAFETİ

    22 Temmuz 2022

    ANKARA AYAŞ DUTU

    22 Temmuz 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Patent Firmaları

    30 Mayıs 2022

    Online Marka Sorgulama

    2 Haziran 2022

    Garanti Belgesi Yönetmenliği

    2 Haziran 2022

    5147 Sayılı Entegre Devre Topoğrafyalarının Korunması Hakkında Kanun

    2 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Marka Makaleler

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    Yazar Bülent AYDIN6 Ocak 20230

    2023 marka tescil ücreti, tasarım tescil ücretleri, patent ücretleri, faydalı model ücretleri ve TÜRKPATENT sicil kayıt fiyatları…

    11.HD 2017 2503E. Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    25 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022

    Telif Hakkı Nedir

    30 Kasım 2022

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Ostim Patent, Ankara Şubesi, İvedik Patent, İvedik web Tasarım vb. onlarca şube ve çözüm ortaklarıyla birlikte müvekkillerine patent, faydalı model, marka tescil ve tasarım tescil ve danışmanlık hizmetleri veren TÜRKPATENT'e kayıtlı vekillik sirketi olan ETKİN PATENT'in iştiraki ve tescilli markasıdır.

    0536 580 37 57 telefon ve/veya WhatsApp üzerinden, Uzman Marka Vekili ve Danışmanlarımızdan ÜCRETSİZ yardım ve destek alabilirsiniz.

    SON YAZILAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    6 Ocak 2023

    11.HD 2017 2503E. Patentin Hükümsüzlüğü Kararı

    25 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Gizlilik
      • Güvenlik
      • İade Ve İptal Koşulları
      • Hizmet Sözleşmesi
      • Kullanım Koşulları
      Telif hakkı © 2023 Ostim Patent - Tüm hakları saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.